Opintojen rahoitus usa:n yliopistossa
Tukien ja stipendien jälkeen opinnot USA:ssa voivat tulla yllättävän edullisiksi
Opiskelun rahoitus: yhdysvallat
Yhdysvalloissa on tuhansia yliopistoja ja niiden hinnat vaihtelevat edullisista todella kalliisiin. Olemme tehneet kattavan työn kartoittaessamme eri yliopistojen hintoja ja niiden tarjoamia stipendejä. Pystymme todennäköisesti löytämään jokaisen asiakkaan budjetille sopivan yliopiston. Uskomme, ettei lukukausimaksujen tarvitse olla este kenellekkään Yhdysvalloissa opiskelusta haaveilevalle.
Vastoin yleistä käsitystä, voi USA:ssa opiskelu tulla suhteellisen edulliseksi. Yliopiston stipendi ja Kelan opintotuki kattavat parhaimmillaan koko opiskelusi, kuten seuraavassa esimerkissä käy ilmi.
Edullisessa edustamassamme yliopistossa lukuvuoden hinta, joka sisältää opiskelun, asumisen ja ruoat, on vain noin 16 000 euroa. Yliopiston stipendi opiskelijan keskiarvosta ja SAT -kokeen pisteistä riippuen: 4 000 – 10 000 euroa. Kun tähän lisätään Kelan 10 629 euron vuosittainen opintotuki, on tarvittava summa jo kasassa.
Akateemisesti tai urheilullisesti erittäin lahjakkaille hakijoille on mahdollista saada stipendi, joka kattaa lukuvuosimaksut kokonaan.
KELAN OPINTOTUKI ULKOMAILLA OPISKELEVILLE
Ulkomailla opiskelevalle suomalaiselle Kela myöntää korotettua opintotukea. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainasta.
Opinto- ja asumislisä on verojen jälkeen yhteensä 481 euroa kuukaudessa, eli 4329 euroa yhdeksältä opiskelukuukaudelta.
Opintolaina on edullista valtion takaamaa lainaa, jonka voi maksaa takaisin pienissä erissä siirryttyään työelämään. Opintolainaa voi ulkomailla opiskeleva nostaa 700 euroa kuukaudessa, eli 6300 euroa yhdeksältä kuukaudelta. Kun valmistut määräajassa, maksaa Kela lainastasi pankille jopa kolmanneksen. Yhteensä opintotuki on näin ollen verojen jälkeen 10 629 euroa lukuvuodessa.
Esimerkkilaskelma – usa:n averett university
USA:n Averett Universityssä lukukausi maksaa 29 150 dollaria. Yli 7,0 keskiarvon omaava suomalainen opiskeija saa Presidential scholarshipin, jonka suuruus oli 15 000 dollaria vuodessa. Kelan opintotuki, joka sisältää opintolainan, on verojen jälkeen yhteensä 10 628 euroa, dollareina 11 880 dollaria vuodessa (12.5.2015 olevalla dollarin kurssilla). Näiden tukien jälkeen lukuvuosimaksuista jää opiskeijalle muulla tavalla rahoitettavaksi 2 270 dollaria eli 2 030 euroa.
Lisäksi maksettavaksi jää toki myös asumiskulut, mutta kuten alla olevasta Antonin haastattelusta käy ilmi, voivat ne olla suhteellisen alhaisia. Toisaalta esimerkiksi Thomas Universityssä stipendiin sisältyy myös asunto ja ruokailu.
Omat ansiotulot
USA:ssa yliopistojen kesäloma kestää yleensä noin kolme kuukautta ja joululoma kuukauden. Tällöin sinulla on mahdollisuus työskennellä Suomessa ja tienata esimerkiksi 3 000 – 5 000 euroa.
Yliopiston kampuksella on myös tarjolla pieniä työtehtäviä, joilla voi ansaita taskurahaa. Usein näiden töiden saamisessa auttaa kansainvälisistä opiskelijoista vastaava henkilö tai urheiluvalmentajat. Työtehtäviä on tarjolla esimerkiksi kuntosalilla, kirjastossa tai kampuksen esittelyssä uusille opiskelijoille.
Ura-tiimin anton kertoo, kuinka hän rahoitti opiskelunsa usa:ssa
Miten järjestit USA:ssa opiskelusi rahoituksen?
– Rahoitin opiskeluni USA:ssa lähes täysin itse ilman vanhempieni apua. Tähän auttoi Kelan opintotuki, yliopiston stipendi ja oma työ. Lukuvuoteni maksoi stipendin jälkeen puolet normaalia vähemmän, 10 800 euroa vuodessa. Opintotuet ja opintolainat kattoivat tästä 9 600 euroa. Opintomenestyksellä ansaitulla lisästipendillä sain 730 euroa vuodessa ja yliopistoni alumni-stipendillä 250 euroa vuodessa. Lisäksi työskentelin kolmen kuukauden kesälomalla ja viiden viikon joululomalla Suomessa muuttofirmassa ja personal trainerina. Asuin vanhemmillani ja pystyin ansaitsemaan noin 5000-6000 euroa vuodessa. Lisäksi tein Yhdysvalloissa opiskeluiden ohessa vähän töitä erotuomarina sekä urheilutapahtumien järjestelyissä ja ansaitsin noin 1000 euroa lukuvuodessa.
Kuinka paljon sinulla kului Yhdysvalloissa asumiseen ja elämiseen?
– Suomeen verrattuna Yhdysvaltojen elinkustannukset ovat melko paljon edullisempia. Asuin neljän koulukaverini kanssa vuokraamassamme omakotitalossa. Kuukaudessa vuokraan meni 200 euroa. Vuokrani sisälsi oman huoneen, sähköt, veden ja internetin. Talomme sijaitsi kävelymatkan päässä koululta, eikä siksi rahaa mennyt autoon tai bussilippuihin. Kokkasin omat ruokani ja lisäksi söin kahdesti viikossa ravintolassa. Budjetista riitti tarpeeksi myös juhlimiseen. Jenkeissä ruoka on halpaa ja minulta siihenkin meni kuukaudessa 200-300 euroa.
Lensit siis kahdesti vuodessa Suomeen. Jäikö rahaa myös muihin matkoihin?
– Lennot Suomeen maksoivat noin 700 euroa, eli kaksi edestakaista matkaa yhteensä 1 400 euroa. Ehdin myös lomailla Jenkeissä ollessani. Lähdimme opiskelukavereiden kanssa kolmena vuotena viikon pituiselle Spring Break -reissulle. Kohteina olivat Miami, Los Angeles ja Virginia Beach. Lisäksi kävin Wisconsinissa moikkaamassa lukion vaihto-oppilasvuoden isäntäperhettä.
Sinun kohdallasi rahat riittivät kattamaan opiskelut ja hyvän elintason ilman vanhempien tuntuvaa apua. Jouduit kuitenkin ottamaan opintolainaa. Eikö lainan ottaminen pelottanut?
– Ei pelottanut. Opintolaina on edullista ja valtion takaamaa. Takaisinmaksuaika on pitkä ja en usko sen tuottavan kenellekkään työssä käyvälle ihmiselle ongelmia. Minulle juuri opintolaina oli se, mikä mahdollisti tämän yliopistotutkinnon ja kokemuksen. Mielestäni omaan tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa. Jos olisin opiskellut Helsingissä, olisi vuokraan ja ruokaan mennyt huomattavasti enemmän rahaa, ja olisin ehkä silloinkin ottanut opintolainaa.